Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Από «Μις Κόσμος» στη μάχη ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών

Η συγκλονιστική ιστορία της Ισραηλινής Λινόρ Αμπαρζίλ, έγινε ντοκιμαντέρ. Η Ισραηλινή κέρδισε τον τίτλο “Μις Κόσμος” το 1998, μόνο δυο μήνες μετά την απαγωγή και τον βιασμό της στην Ιταλία. Από τότε έχει μετατραπεί σε υπέρμαχο της μάχης κατά της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

Επιμέλεια: Νίκος Τριγάζης


Το “Brave Miss World”, όπως είναι ο τίτλος του, είναι ένα ντοκιμαντέρ που διηγείται την ιστορία της Ισραηλινής και την βοήθεια που πρόσφερε σε κακοποιημένες γυναίκες. Βοήθεια που τις ώθησε να βρουν το θάρρος και να πουν την ιστορίες τους.

Τα παρασκήνια και το χρονικό της ταινίας αφηγούνται στο “Democracy Now” η σκηνοθέτης, Σεσίλια Πεκ και ο παραγωγός, Ίνμπαλ Λεσνερ, ξεκινώντας από την  απαρχή της ιστορίας του πρώην μοντέλου.


Η Αμπαρζίλ κέρδισε στα 18 της χρόνια τον τίτλο της “Μις Ισραήλ”και αμέσως ο δρόμος της την έφερε στο Μιλάνο για να γίνει μοντέλο. Η νοσταλγία της για την σπίτι και την οικογένειά της, όμως, την οδήγησε να αναζητήσει πολύ σύντομα την επιστροφή της στο Ισραήλ. Το πρακτορείο μόντελινγκ που την είχε αναλάβει της σύστησε έναν Ισραηλινό ταξιδιωτικό πράκτορα, ονόματι Ούρι Σλόμο που την ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν πτήσεις από Μιλάνο, αλλά ήταν διατεθειμένος να την πάει οδικώς στη Ρώμη για να αναχωρήσει από εκεί για την πατρίδα της. Έτσι, μπήκαν στο αμάξι του κι ακολούθησαν έναν απομονωμένο δρόμο, με την πρόφαση ότι θα γλιτώσουν τα διόδια. Εκεί υπό την απειλή μαχαιριού, την έδεσε, τη φίμωσε, τη μαχαίρωσε και την βίασε επανειλημμένα.

Η Λινόρ κατάφερε να ξεφύγει -το πως αναφέρεται στην ταινία- και να φτάσει στη Ρώμη. Εκεί κατήγγειλε το περιστατικό και πήγε στο νοσοκομείο. Επέστρεψε στο Ισραήλ και μετά από λίγο εκπροσωπούσε τη χώρα της στα καλλιστεία της “Μις Κόσμος”. Εκεί, χωρίς να συνειδητοποιήσει καλά καλά τι έγινε, κέρδισε τον τίτλο.

Εκδίκηση

Την ίδια χρονιά έδωσε και τη μάχη της να φυλακιστεί ο άνθρωπος που τη βίασε, έχοντας την πλήρη στήριξη της οικογένειά της. Αυτή η στήριξη ήταν που την οδήγησε να κυνηγήσει την υπόθεση, καθώς είναι σύνηθες όταν ο δράστης είναι γνωστός του θύματος η πράξη θεωρείται ότι έγινε κοινή συναινέσει. Αυτό συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η υπεράσπιση του βιαστή υποστήριξε ότι το η Λινόρ “ξελόγιασε” τον άνδρα. Παρόλα αυτά η Ισραηλινή κέρδισε τη διαμάχη και ο Σλόμο καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκιση. Και δε θέλει να τον δει να βγαίνει νωρίτερα.

Αυτό κατέστησε σαφές και με επιστολή της για μια ακρόαση για την αναστολή της ποινής του βιαστή της, όπου καλούσε την επιτροπή αναστολών να απορρίψει το αίτημα λέγοντας χαρακτηριστικά:

“...Εύχομαι αυτός ο άνθρωπος, ο Ούρι Σλόμο, να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Αλλά δυστυχώς αυτό δε θα γίνει. Eλπίζω, τουλάχιστον, να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.”

 

Στην μάχη για τις γυναίκες

Μέσω του ντοκιμαντέρ δεν προβάλλεται μόνο η ιστορία της Λινόρ αλλά και ιστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο. Κι αυτό οφείλεται στην Αμπαρζίλ και στην ανάγκη που ένιωσε μετά την περιπέτειά της να επικοινωνήσει με άλλες κακοποιημένες γυναίκες. Μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας της δέχτηκε καταιγισμό από e-mails από γυναίκες που ήθελαν να μοιραστούν μαζί της, μερικές για πρώτη φορά, την τραυματική τους εμπειρία. Έτσι δημιούργησε ένα σάιτ, το www.LinorSpeaksOut.com, όπου ο καθένας θα μπορούσε να αναφέρει την περιπέτειά του και να βρει συμπαράσταση από ανθρώπους που είχαν περάσει κάτι παρόμοιο.

Η Λινόρ βοηθάει πολλές γυναίκες να βρουν το κουράγιο να εκφραστούν, καθώς οι κοπέλες παίρνουν θάρρος από το γεγονός ότι μία γυναίκα που έχει στεφθεί “Μις Κόσμος” έχει παρόμοιες παραστάσεις με τις ίδιες, σχολιάζει η σκηνοθέτις Σεσίλια Πεκ, κόρη του γνωστού ηθοποιού Γκρέγκορι Πεκ. Αρκετές τέτοιες περιπτώσεις απεικονίζονται στην ταινία.
Ένα από τα πιο φρικιαστικά περιστατικά συνέβη κι αυτό στη Νότιο Αφρική. Δύο άντρες, αφού απήγαγαν μέσα στο αμάξι της την Άλισον Μπόθα, τη βίασαν και τη μαχαίρωσαν 35 φορές. Στο τέλος, της έκοψαν το λαιμό και έφυγαν με το αμάξι της, αφήνοντας την για νεκρή.

Η Άλισον, όμως, ζούσε, έστω και μετά βίας.  Με υπεράνθρωπη προσπάθεια και κρατώντας με τα χέρια το κεφάλι της στη θέση του κατάφερε να βγει να στο δρόμο και να ζητήσει βοήθεια. Η Άλισον, ύστερα από την περιπέτεια της έβγαλε ένα βιβλίο με τίτλο “I Have Life” και σήμερα είναι κάτι σαν εθνικός ήρωας στη Νότιο Αφρική, αναφέρει ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ, Ι. Λέσνερ. Κι αυτή τη δύναμη για να πει την ιστορία της την βρήκε μιλώντας με την Λινόρ.

Η Αμπαρζίλ πέρασε πολύ χρόνο στη μικρή “Teddy Bear Clinic” για κακοποιημένα κορίτσια στο Σοβέτο της Νότιας Αφρικής και συνάντησε πολλές κακοποιημένες κοπέλες. Ανάμεσα τους, ένα 12χρονο κοριτσάκι στην Νότιο Αφρική, ορφανό από μητέρα  που βιάστηκε από τον πατέρα του, ο οποίος είναι φορέας του AIDS. Ο άνδρας βίασε το κορίτσι πιστεύοντας ότι αν έκανε σεξ με μία παρθένα κοπέλα θα γιατρευόταν από τον θανατηφόρο ιό. Αυτό είναι κάτι που πιστεύουν αρκετοί άντρες στην περιοχή.

Επόμενος σταθμός της Λινόρ ήταν οι ΗΠΑ, όπου μίλησε στην εκδήλωση Clevelant Rape Crisis στο Κλίβελαντ του Οχάιο. Και μιλά με πολλούς ανθρώπους, άσημους και διάσημους.
Ανάμεσά τους η ηθοποιός Τζόαν Κόλλινς, η οποία έμαθε για το ντοκιμαντέρ και πρόσφερε αυτοβούλως τη βοήθειά της, μιλώντας για το βιασμό της.

Δείτε την συνέντευξη της σκηνοθέτιδος και του παραγωγού του ντοκυμαντέρ
Μία άλλη γνωστή ηθοποιός που υπήρξε θύμα βιασμού και δέχτηκε να συμμετάσχει στην ταινία είναι η Φραν Ντρέσερ - η γνωστή μας “Νταντά” από το ομώνυμο τηλεοπτικό σήριαλ. Η ηθοποιός περιγράφει την εμπειρία της, όταν σε ηλικία 27 χρονών, και ενώ δειπνούσαν με τον άντρα της και μία φίλη της, δύο ένοπλοι άντρες εισέβαλαν  στο σπίτι τους και αφού ακινητοποίησαν τον άντρα της ηθοποιού, ο ένας έκλεψε ό,τι βρήκε μέσα στο σπίτι και ο άλλος βίασε τις δύο γυναίκες.

Η Λινόρ κάνει περιοδείες και σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα σεξουαλικής παρενόχλησης είναι αρκετά αλλά ούτε οι παθόντες ούτε τα ίδια τα πανεπιστήμια φαίνεται να θέλουν να μοιραστούν αυτά τα περιστατικά. Κι όταν το μοιράζονται η ευαισθητοποίηση της πολιτείας δεν είναι η πρέπουσα, όπως φάνηκε στις περιπτώσεις δύο κακοποιημένων γυναικών, της Μόργκαν και της Ντέμπρα, με τις οποίες η Ισραηλινή συναντήθηκε στο Κολέγιο Μπάρναρντ.

Η Μόργκαν κατήγγειλε το περιστατικό της κακοποίησής της αλλά η αντίδραση της κατήγορου ήταν απαξιωτική. Προσπάθησε να πείσει την άτυχη κοπέλα ότι είχε μια στιγμή αδυναμίας λέγοντας της μάλιστα ότι βρίσκει τον κατηγορούμενο “χαριτωμένο”.

Η Ντέμπρα βιάστηκε κατ’εξακολούθηση από 4 εώς 14 ετών από τον θετό πατέρα της, τον άντρα της μητέρας της. Για πολλά χρόνια κράτησε κρυφή την κακοποίηση της και όταν τελικά αποφάσισε να μιλήσει, βρήκε την απόρριψη τη μητέρας της , η οποία ήθελε να σώσει το γάμο της με τον άντρα αυτό. Ο βιαστής της Ντέμπρα θα εκτίσει ποινή φυλάκισης ενός χρόνουμόνο.

Η σκηνοθέτης του φιλμ, στη συνέντευξή της στο “Democracy Now” δήλωσε ότι η επιρροή του πατέρα της ώστε να ασχοληθεί με τέτοια θέματα, “ταμπού” για πολλούς, ήταν μεγάλη.
Το ντοκιμαντέρ “Brave Miss World”, όπου παρουσιάζεται ολόκληρο το χρονικό της ιστορίας της Λινόρ Αμπαρζίλ και του αγώνα της ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών, δεν έχει βρει ακόμα εταιρία διανομής.

Πηγή: Democracy Now

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε τα σχόλια σας για να δημοσιευτούν αρκεί να μην είναι συκοφαντικά και διαφημιστικά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...